RC rally Tábor

Sezóna 2022 je minulostí

Letošní sezóna je za námi, všechny body jsou rozdané a na následujících řádcích najdete její krátké hodnocení.

Počasí jako úhlavní nepřítel

Celkem jsme za rok 2020 a 2021 odjeli pouze 5 závodů. Letošní sezóna měla být po hubených covidových letech plnohodnotná, ale bohužel se proti nám postavilo počasí, a tak jsme byli opět nuceni přistoupit ke kompromisům.

Sezónu jsme chtěli zahájit na asfaltovém hřišti u základní školy Lánecká ve Světlé nad Sázavou při 14. RC Rally Světlá, ale předpověď počasí byla tak nepříznivá, že jsme museli závod v pátek zrušit.

Start sezóny se povedl až napodruhé a to při 13. RC Rally Zálesí na šotolinové trati patřící AMK Zálesí v Humpolci. Počasí nám přálo, a tak jsme odjeli všech plánovaných devět rychlostních zkoušek s celkovou délkou 5 125 metrů a na start se postavilo 20 závodníků.



Třetí závod sezóny měla být 14. RC Rally Soběslav a se měla uskutečnit na asfaltové ploše u letiště v Soběslavi. V noci před závodem sice mělo pršet, ale závodní den už měl být bez deště, a tak jsme se rozhodli, že pojedeme. V druhé polovině noci sice nastal zajímavý meteorologicky děj, ale pro nás to znamenalo, že v sobotu v devět hodin v Soběslavi docela intenzivně pršelo. Proto musel ředitel závodu, po zralé úvaze, přistoupit k jeho zrušení. Věřte tomu, že i celý organizační team to hodně mrzelo, ale jiné řešení jsme neviděli.



Čtvrtý závod sezóny byla 43. RC Rally Tábor na dopravním hřišti u rybníku Jordán. Počasí nám jako již tradičně přálo, a tak všech 19 jezdců odjelo naplánovaných devět rychlostních zkoušek s délkou 5 791 metrů.



Dalším závodem byla 2nd Extreme Age RC Rally, která se uskutečnila na motokrosové trati ve Štokách u Jihlavy. Závod byl návratem k tradici dvoudenních závodů a i přesto, že se nám ho počasí pokusilo překazit, závod se odjel v míře potřebné pro započítání výsledků. V pátek byly v plánu šest rychlostních zkoušek (tři za světla a tři v noci), ale pro déšť jsme museli poslední rychlostní zkoušku zrušit. V sobotu pak bylo naplánováno devět rychlostních zkoušek, ale pro opravdu silný déšť jsme museli etapu ukončit po šesti rychlostních zkouškách. Cíl závodu tedy po jedenácti rychlostních zkouškách a 8 409 metrech spatřilo 19 jezdců.



Poslední závod stejně jako první byl naplánován do Světlé nad Sázavou a byla to 15. RC Rally Světlá. Ani na termín tohoto závodu nebyla předpověď nejpříznivější, ale nakonec nám počasí dalo šanci a my ji plně využili. Všech 20 jezdců odjelo plánovaných devět rychlostních zkoušek s celkovou délkou 7 446 metrů. Po dojetí poslední rychlostní zkoušky pak začalo pršet.



Jak to celé dopadlo

S kategorií Junior+ to dlouho nevypadalo dobře, protože až do posledního závodu se na startu neobjevil žádný jezdec do devíti let věku. Nakonec situaci zachránil Alf, protože na posledním závodě se na start postavil při své premiéře jeho syn Aleš Horák junior. Za celý organizační team gratulujeme a přejeme mnoho úspěchů v jeho závodnické kariéře.



V kategorii Junior, což jsou jezdci od devíti do patnácti let věku, byla situace o něco lepší, protože minimálně jeden start absolvovalo celkem šest jezdců této kategorie. Nejlépe si vedl Ayrton Alex Pavlát, který si na konto připsal dvě vítězství a jedno druhé místo. Jak dopadli ostatní najdete v kompletních výsledcích.



Ještě lépe je na tom kategorie Senior, což je kategorie jezdců od 45 let věku, a kde minimálně jeden závod absolvovalo celkem osm jezdců. O vítězství celou sezónu bojoval Pavel Matějček a Petr Pavlát. Oba jezdci měli stejný počet bodů a i vítězství. O titulu tak rozhodly vzájemné souboje, ze kterých nakonec vyšel lépe Petr Pavlát. Jak dopadli ostatní najdete v kompletních výsledcích.



Ani s kategorií Dvoukolek na to bohužel s účastí nebyla moc dobré. Šest jezdců, kteří odstartovali alespoň do jednoho závodu, sice vypadá dobře, ale pouze dva jezdci absolvovali víc jak jeden závod. To ale samozřejmě neznamená, že by vítězství, které vybojoval Jarda Krejčí, bylo nějak méněcenné. Jak dopadli ostatní najdete v kompletních výsledcích.



Ani Pirelli cup se bohužel v letošní sezóně netěšil velké oblibě jezdců, protože na start minimálně jednoho závodu se v této kategorii postavili pouze 3 jezdci. Také díky svému odhodlání získal první místo v této kategorii Gandalf. Jak dopadli ostatní najdete v kompletních výsledcích.



Kategorie Týmů si naopak na nezájem jezdců stěžovat nemůže, protože na start minimálně jednoho závodu se postavilo celkem 8 týmů. V týmech byl boj o první místo neskutečně vyrovnaný o čemž svědčí i rozestup mezi prvním a třetím místem, který činil pouze dva body. První místo nakonec vybojoval Five team, který se v nezměněné podobě po tratích RC rally prohání již patnáct let, a proto ho i letos reprezentoval Aleš Horák a Jakub Konecký. Five team získal stejný počet bodů jako ADAPTA Czech Team a vítězství získal na základě dvou vyhraných závodů. Jak dopadly ostatní týmy najdete v kompletních výsledcích.



A jak dopadlo Celkové pořadí? Minimálně do jednoho závodu odstartovalo celkem 29 jezdců, což není mnoho, ale na kvalitu startovního pole to nemělo vliv. O každou pozici se tvrdě bojovalo, o čemž svědčí i to, že vítězi letošní sezóny se nepodařilo vyhrát víc než jeden závod. Až třetí místo si z letošní sezóny odnáší loňský mistr, Honza Brich, který se dvakrát postavil na stupě vítězů (dvě druhá místa) a získal 50 bodů. Druhé místo si odnáší Aleš Horák, který stál na stupních vítězů taky dvakrát (první a druhé místo) a celkem získal 54 bodů. První místo a titul mistra v sezóně 2022 získává Michal Bouchner, který se na stupně vítězů postavil na všech závodech (první místo a tři třetí místa) a vybojoval si celkem 56 bodů. Jak dopadli ostatní najdete v kompletních výsledcích.



Co bude dál

Pokud se vše podaří, rádi bychom se s vámi letos ještě jednou potkali při vyhlášení výsledků a třeba i při nějakém tom sranda závodě. Pevně doufáme, že se nám podaří najít nějaký vhodný termín. Pokud ho nenajdeme do konce roku, zkusíme to na začátku roku příštího, a to už by bylo, aby se nám to nepodařilo.

Zároveň začínáme pracovat na přípravě sezóny 2023 a pokud máte někdo nějaký námět nebo připomínku, jak tu následující sezónu zlepšit, neváhejte nám o ní napsat.

Za organizační team RCRT
Kuba

Facebook