RC rally Tábor

Petr Pavlát a start s Xray

Krátké povídání o první zkušenosti Peťi Pavláta s Xrayem.

Ahoj Peťo,

ne asi všichni vědí, že jsi odjel, poslední závod v Brněnském šampionátu, Rally FALL Vyškov se zapůjčeným podvozkem Xray. Mohl by jsi nám ostatním odhalit své poznatky a zkušenosti?

Určitě ptej se 🙂

Začneme jednoduše o jaký šlo vůz, kdo byl majitelem zapůjčeného modelu a kdo tento „projekt“ vůbec vymyslel?

 Vůz byl zapůjčen od Martina Mudříka a byl to X-RAY :((verzi netuším), projekt vymyslel slavný tým GRIFONE, resp. jeho šéf Martin v rámci angažování nejlepších závodníků z Čech do slavných bohatých moravských týmů. Mimochodem Martin jel s mojí Tamiyí a v půlce závodu to už nevydržel a musel si alespoň nalít olej do zadních tlumičů 🙂

Xray a jeho chování na trati. Oproti tvé Tamce TA-02 PP je model hodně odlišný. První dojem?

Model zatáčí asi jako moje Tamiye před čtyřmi lety, ale má úžasný podvozek a tlumiče. Model jede velice plynule a má výborné reakce na jakékoliv změny ať směru či rychlosti. Je to model, který se dá ovládat i z boku, protože není tak citlivý na pohyb volantu a proto je velmi vhodný pro starce, protože za ním nemusí letět jak blázen do každé zatáčky.

Je něco co tě opravdu na tomto voze překvapilo. Pokud ano, co a jakým způsobem tě zaujalo?

Jednoznačně bych vyzdvihl dlouhé tlumiče, díky kterým se auto v rychlým úsecích chovalo úžasně a nemusel jsem se tolik soustředit, abych neudělal chybu. Rozdíl byl též v nastavení ovládání. Martin nepoužívá brzdu a v neutrálu jede vůz vlastní silou hodně daleko. Já jsem zvyklý, že mám v neutrálu trochu brzdy, abych brzdu nemusel používat a mohl se před zatáčkou soustředit jen na čistý průjezd a ne ještě na intenzitu brždění. Ale to lze nastavit na každém modelu, to není vlastnost X-RAYe. Proto jsem byl zezačátku v některých zatáčkách příliš dlouhý.

Klady a zápory toho modelu dle tvého názoru?

Klady – funkčnost podvozku, tlumiče, vyvážení modelu, plynulá jízda, seřízení aby vše ladilo.

Zápory – malý rejd (v každé ostřejší vracečce jsem nechal oproti jízdě s Tamiyí cca 1 sekundu)

Plánuješ s tímto modelem a nebo s nějakým jiným Xray se ještě objevit na závodech a nebo dokonce stavbu tohoto modelu v tvé režii?

Tenhle mi už Martin asi nepůjčí, protože jsem mu ho v průběhu závodu poladil 🙂 (ale bylo to spíš k horšímu). Mechanici Martinova týmu Grifone však už pilně pracují na modelu pro mě. S tímto modelem připravovaným zcela v garážích Grifone se budu v příštím roce jako placený 🙂 tovární jezdec účastnit Intercupu.

A na závěr asi hodnocení tvé ostré zkušenosti, kterou jsi korunoval pěkným druhým místem?

Výborné auto pro starce či pohodlnější závodníky, se kterým se při dobrém nastavení dá i vyhrát závod RC rally pokud tam není moc míst, kde je potřeba větší rejd. S druhým místem za Mistrem republiky jsem samozřejmě víc než spokojen…

Takže na Mikule opět s Tamkou?

Ano, opět s Tamiyí, ale XV-01 🙂

Díky moc a na Mikule  – zdarecc Alf

Facebook