RC rally Tábor

Rozhovor s mistrem nejen v Rc Rally Tábor…

Jirka HadravaRc Rally Tábor 2013 a 9. ÚAMK RC Rally Cup Český Krumlov 2013 se v loňské sezóně staly kořistí Jirky Hadravy. Jirka oba šampionáty absolvoval s poněkud rozdílnými modely a nejen na to jsem se ho v celkem rozszáhlém rozhovoru zeptal.

 

 

DSC_9877

Ahoj Jirko,
gratulací bylo již zřejmě mnoho a ani já jsem nechyběl. Loňská sezóna pro tebe nezačala až tak dobře, ale závěr roku byl excelentní a tvoje převaha na posledních závodech v Lužnici a Humpolci byla zřetelná. Co si myslíš, že bylo hlavním impulsem zlomu k neskutečnému finiši?

Ahoj, máš pravdu. Sezóna opravdu nezačala příliš dobře. I když, je to asi jen relativní, protože po čtyřech závodech být třikrát na stupních vítězů a připsat si i vítězství v náročném závodě ve Vidově, není až tak zlé, ale nic na plat ztráta na mého věčného rivala začínala být vážná. A to byl ten impuls začít jednat a pustit se neprodleně do vývoje auta.

 

Konkurence se již v minulé sezóně hodně přiostřila. Ve všech šampionátech se najde vždy kolem 5 a více jezdců, kteří jedou ve vteřinách a každá chybka je znát. U nás asi krásně tomu odpovídal závod v Soběslavi, kde se první pětice vešla téměř v každé Rztě do 5s. Půjde vývoj ještě rapidně dopředu nebo se postupně spíše zahustí špička a bude to o již zmiňovaných chybkách?

Jsem přesvědčený o tom, že vývoj půjde stále kupředu, neustále se zrychluje a v autech je obrovský potenciál. Je jen na jednotlivých jezdcích a týmech jak moc se do toho ponoří. Závod v Soběslavi je důkazem toho, že o výsledku závodu mohou rozhodovat maličkosti, kterým je potřeba se intenzivně věnovat.

Myslíš si, že sem tam zmiňovaná přezdívka šotolinový specialista má něco do sebe a co asfalt?

Něco do sebe to rozhodně má. Šotolina svědčí mému jezdeckému stylu a veškerý vývoj auta byl tomuto povrchu vždy podřizován. Přiznám se, že o asfaltovém nastavení neznám pořádně ani teorii.
Důkazem může být pohled do tabulky, když jsem vyhrál úplně všechny šotolinové závody v sezoně a na asfaltech jsem zas dostal nařezáno.

 

Honza Brich i letos ohlásil atak na tvůj titul a loni tomu nebylo jinak. Ovšem nevyvaroval se chyb, ale na asfaltu má stále ještě převahu. Byla obhajoba titulu těžší než v roce 2012?

Já od něj nic jiného nečekám. Právě on má největší zásluhu na mých výsledcích. Každý rok je souboj s ním ozdobou šampionátu. A letos poprvé se role mezi námi otočila, když já musel v závěru dotahovat. Zde si myslím, že se projevila Honzova slabina. Podcenil mě a už na můj atak nedokázal odpovědět.

Na vyhlášení ti opět Honza slíbil, že se popere v sezóně 2014 o každý metr a podle mě můžeme překvapit i ostatní. Černým koněm by mohl být i tvůj týmový kolega Petr Havlík, ale myslím si, že druhé housle nebudeme chtít hrát nikdo. Dle info i od tebe by se měl vrátit Pavel Matějček, ale uvidíme jestli se u nás neobjeví i nějaké překvapení. Co plánuješ nového na sezónu 2014?

Já můžu jen potvrdit, že Petr je letos odhodlaný nám všem vypálit rybník, což i naznačil v obou Humpoleckých závodech v závěru sezony. Co se týká Pavla, tak je již definitivně potvrzené, že mě nahradí v týmu a společně s Petrem se pokusí udržet nadvládu týmu Rally Club Vidov.

JH2

Tvoje vzrůstající výkonnost byla spojena s novým autem a dle všeho i v nové sezóně vyjedeš s úplně novým modelem. Základem bude opět Xray? Co všechno plánuješ za změny?

No, co na to říct. Jak jsem již avizoval při vyhlášení výsledků v Kněžicích, tak změny nastanou.  Základ samozřejmě zůstane Xray, ale je to asi tak všechno co zůstane stejné. Na všech třech autech se v těchto dnech intenzivně pracuje a budou každému jezdci ušité doslova na míru.

 

V průběhu roku jsi hodně řešil váhu auta a ta se také zřejmě ukázala jako jedna z věcí co se podílela na skvělých výsledcích. Bude model 2014 ještě lehčí?

Dobré je, že se zmiňuješ pouze o nízké váze mého auta. Znamená to, že je to jediná změna, která se provalila . Auto pravděpodobně už lehčí nebude, vše má své meze, vývoj vozů pro nadcházející sezonu je zaměřen především na celkové vyvážení……. A to už by asi stačilo!

 

Na vyhlášení jsi poznamenal i silnější motor. Znamená to další útok na přední příčky. Nové vyváženější auto, silnější motor = další tituly :)?

Ano, Ano, Ano.  Pozastavím se u toho motoru. Co jsem měl možnost na tohle téma promluvit s některými předními jezdci, tak nebudu sám, kdo přechází na silnější motor. Je to jen důkaz toho, jak se rally neustále zrychluje.

Sezóna už klepe na dveře a první soutěže jsou na spadnutí. Dle všeho tě uvidíme u nás, ale plánuješ i další starty, v jakých šampionátech?

Samozřejmě se uvidíme v Táborském šampionátu. K tomu se zúčastníme celého šampionátu MČR a pokud to bude možné, tak ještě na nějakých vybraných závodech rallytrophy a Krumlov.

 

Mistrovství republiky jsem loni okusil i já a mnozí tě nazývají černým koněm soutěže. Myslíš si, že ti nahrává, že čistý asfalt se v šampionátu téměř neobjeví (pouze v Brně je kolem 35% na asfaltu).

Pevně věřím, že nová specifikace mého auta bude konkurence schopná i na asfaltu. Ale jo, máš pravdu. Jedná se o tratě, které mi budou sedět a chci potrápit elitu MČR.

 

V republice tě zřejmě uvidíme také s týmovým kolegou Petrem Havlíkem. Silná dvojice a již jeden titul v týmech z MČR také máš, bude druhý?

Náš tým vstupuje do sezony vždy s nejvyššími ambicemi. Pokud to bude možné, o titul se samozřejmě porveme. I zde nás podpoří Pavel, což znamená, že to s atakem myslíme vážně.

 

Pojďme se ještě trochu podívat do Krumlova. Doma je doma, ale ani tam jsi to letos neměl jednoduché. Dle domluvy několika předních jezdců jste přešli na pohon zadní nápravy a více než důstojným soupeřem pro tebe byl Pavel Matějček a Kuba Jerhot (startoval pouze jednou, ale vyhrál). Porovnat čtyřkolku a dvoukolku není asi moc jednoduché, ale s kterým autem se ti jelo pocitově lépe?

Jo, jo, Pavel řídí zadokolku výborně. Sedí to jeho stylu. S tímto autem se musí zacházet velice opatrně, no a to není nic pro mě. Mě vyhovuje, když za to můžu brát, co cajk snese. Sezona to byla hodně zajímavá a o titulu se rozhodlo jak jinak než v posledním závodě. Abych byl přesný, tak až v poslední rychlostce. Když to shrnu, tak to byla sezona, která nám dala krásný vzájemný souboj, ale ne úplně splnila očekávání.

Pojedeš tedy příležitosně i v Krumlově. Opět s dvoukolkou a nebo přijde změna?

V tomto projektu ani já, ani Pavel pokračovat nebudeme. No a jak jsem již naznačil , tak letos absolvuji v Krumlově pouze nějaké vybrané závody a to bude určitě se čtyřkolkou.

 

BMW se zadním náhonem patří také k legendám velkého rallysportu. Co tě vedlo k této kastly? Citová záležitost?

Možná si někdo může říct, že jsem divný, ale nejsou mi sympatické italské vozy skupiny B, a tak jsem se rozhodoval mezi 350Z a M3 E30. No a to už byla celkem jasná volba. Navíc jsem měl možnost několikrát vidět na vlastní oči s tímto vozem závodit Nikiho Glisiče na Janner rally, a tak i zbarvení jsem celkem pochopitelně zvolil jeho.

 

Trochu se podíváme i jinam. Soutěže nejsou jen o samotném závodu, ale i o přípravě. Trávíš hodně času v sezóně údržbou a přípravou?

Daří se nám každoročně auto posunout o kousek dál a to má přímý vliv i na nižší namáhání a opotřebení komponent. Takže mám dojem, že údržby trochu ubylo, ale zato vývoj spolyká času neuvěřitelně moc. Právě teď, když si spolu povídáme, intenzivně pracujeme na vozech. Nic však nejde tak, jak by si člověk představoval, a tak už teď vím, že se bohužel nebudeme moct zúčastnit White Darku, protože prostě není s čím jet. Zimní přestávka je příliš krátká a letošní stavba nového vozu je dost náročná.

Ani tento náš krásný sport by nešel dělat bez podpory rodiny a ty jí doma musíš mít. Viděli jsme na závodech i dceru. Co na to manželka a rodina?

V tomto směru jsem si doma vybojoval celkem dobrou pozici. Datum závodů je pevně daný a vše se tomu podřizuje. Dokonce i dovolená se realizuje v termínu, který samozřejmě nekoliduje se závodním kalendářem.

 

Přiznáváš doma každou korunu co do auta vložíš? Nebo musíš mlžit :)?

Nemusím nic přiznávat ani mlžit. Naštěstí se v tom nikdo zatím nešťourá 🙂

 

Dívčí pohár by zasloužil rozšíření a Simonka s autem jezdí velmi pěkně. Neuvidíme jí častěji i v Táboře?

Určitě ano, vzhledem k omezenému programu v Krumlově, bych ji chtěl přivézt na některé závody i sem. Předběžně plánuji (2x Tábor, 2x Soběslav). Jsou to pro nás logisticky nejmíň náročné lokality a zároveň krásné závody.

 

Celkem vyčerpávající rozhovor, za který ti moc děkuji a zeptám se, máš nějakou radu pro začínající jezdce?

Já také děkuji za rozhovor a co poradit začínajícím jezdcům? Cesta k úspěchu vede jednoznačně přes pečlivost při přípravě techniky a velikou výhodou je mít možnost čerpat informace a rady od nějakého elitního závodníka.

Na závěr ti popřeju hodně úspěchů a ve Světlé nebo ještě někde dříve zdareeec.

Také všem přeji, ať se Vám všem sezona vydaří dle představ a věřím, že se uvidíme již 8.2. v Napajedlech na prvním závodě MČR.

Ahoj

Facebook