RC rally Tábor

Report: Rc Rally Světlá

5_svetla_2014  I přes nepřízeň počasí se první závod sezóny uskutečnil již minulý víkend ve Světlé nad Sázavou.

Po krásném prosluněném týdnu jsme se museli popasovat s trochu nepředvídatelným víkendem. Páteční přípravu ještě doprovázelo nádherné počasí. Kolem poledne bylo již téměř hotovo a dolaďovali se pouze drobnosti, ale o to hůře se prezentovala sobota, ale pojďme k závodu.

Na start se postavilo 42 jezdců a troufnu si říct, že konkurence byla ve všech kategoriích asi nejvyšší co jsme si mohli přát. Na startu nechyběl mistr Rc Rally pro rok 2013 Viktor Trnka, kterého doprovázelo silné duo kluků Čejchanových. Opět k nám zavítal i Petr Pavlát a zajímavým zpestřením v kategorii junior byl pro nás zatím neznámí Matěj Kupilík. Na startu se ovšem sešla i Táborská špička včele s Jirkou Hadravou a Honzou Brichem.

plakat_svetla

   Již od startu diktoval tempo Petr Pavlát. Pro mnohé bylo překvapením, že se ho nedokázal téměř nikdo držet a Petr si již po ránu vytvářel náskok. Za ním se vystřídalo více jezdců, ale ne všichni měli dobrý den. Do problémů se jako první dostal Viktor Trnka a následně i Jirka Hadrava. Mnozí to přikládali na vrub počasí, ale ne vždy to byla pravda. Některé technické závady přicházeli nečekaně a zákeřně i bez vnějších vlivů počasí. Své by o tom mohlo vyprávět především hned sedm jezdců, kteří tento závod nedokončili.

   Počasí si s námi začalo hrát již po třetí rychlostní zkoušce. Drobně poprchávalo již ve druhém testu a stále přidávalo, až ve čtvrtém testu nebyla trať již téměř sjízdná. Soutěž byla proto následně na téměř hodinu a půl přerušena a opětovný start proběhl až kolem půl druhé odpoledne. Paradox bylo, že již v šestém testu se místy jelo na suchu.

V jednotlivých kategoriích se postupně vytvořili zajímavé skupiny. Například v Juniorech bojovalo především trio jezdců o třetí místo. Vedení si držel Martin Čejchan, kterého ovšem z prvního místa sesadila technická závada v Rz 3. Matěje toto zaváhání katapultovalo na první místo. Vyplatila se mu spolehlivost, vyrovnanost výkonů a  zaslouženě si dojel pro první místo a největší pohár od sponzora firmy Glasspo Za nimi se bojovalo ve složení Libor Karas, Kuba Šena a Peťa Baloun. Kuba se držel na třetím místě, ale v každé zkoušce byl rozestup mezi kluky menší a menší. Jeli opravdu velmi vyrovnaně. Místy byl mezi nimi rozestup i pod vteřinu a před posledním testem. Vypadalo, že si Kuba již třetí místo udrží, ale přišel nečekaně pád na jednom z kluzkých přechodů a Kuba značně znervózněl. Libča ovšem zatáhl a dle slov svého managera taťky zajel asi nejlepší Rz celého dne. Výsledek? Libča porazil Kubu o téměř 20s a tím se dostal na třetí místo. Na pátém místě dojel Peťa.

   Ve dvoukolkách to bylo o poznání klidnější. Aleš Čejchan byl jasným favoritem a to také od první Rz naplňoval. Za ním se pral o druhé místo Tomáš Šena se Zdendou Neuwirthem, který si první start s předním náhonem pochvaloval. Poněkud pomalý začátek měl Libor Kupilík. U něj platilo čím horší počasí tím lepší. Již zmíněnou dvojici téměř přelétl na druhé místo hned po opětovném startu soutěže. Tomáš měl smůlu v jedné nedokončené Rz a tak svého Pegyho dovezl na třetím místě Zdenda.

   V seniorech to bylo naprosto excelentní představení Petra Pavláta. Druhé místo obsadil Ivan Smítka, který se blýskl několika velmi dobrými časy a třetí dojel Petr Strahal.

Už jsem se dostal zpět k absolutnímu pořadí. Zde navyšoval náskok Petr Pavlát. Za ním bylo pořadí následující Petr Havlík a Honza Brich. Honza se snažil, jak mohl a na oblíbeném, ač mokrém, povrchu jel opravdu velmi dobře, ale Petr se nenechal rozhodit a pomalu se začíná naplňovat, co řekl Jirka Hadrava před startem sezóny, že bude černým koněm šampionátu.

Soutěž i přes přerušení měřila přes 5,5km a to bylo velmi příjemné zjištění i pro mě v cíli. Šampionát se nám teď přesune na jich do Vidova. Zde nás čeká úplně jiný povrch a charakter zkoušek, které má v prstech Petr Havlík a kluci kole Clubu Vidov. Loňské tratě si myslím jsou dobrou pozvánkou a tak již v půlce dubna ve Vidově Zdarrreeeecccc J

 

Facebook