RC rally Tábor

5.Rc Rally Zálesí – hodnocení

poharyNechci se nějak chválit, ale pátá Rc Rally Zálesí se opravdu povedla se vším všudy. Nejenom, že se sešla zajímavá konkurence, ale i tratě se povedly připravit v parádním stavu (6971m), počasí bylo nádherné (sluníčko a teploučko) a atmosféra byla napínavá. I letos jsme nebyli ochuzeni o průjezd přes „lesní část“ a pro letošek jsme vytvořili náročnější horní část, která splnila svůj účel a natáhla soutěž o nějakou tu minutku přes 40 min.

5_zalesi_2014

 

Pojďme se podívat do startovní listiny. Nechyběl nikdo v boji o pódium, v letošní sezóně, včele s Jirkou Hadrovou. Ten si přijel užít závody a posbírat potřebné bodíky pro obhajobu titulu. Velmi zajímavě se ovšem rýsuje pořadí dále. O druhé místo před závodem bojovala, a nebudu lhát, když řeknu, že bude bojovat až do poslední Rz letošní sezóny, hned pětice jezdců. Jmenovitě Honza Brich, Petr Havlík, Michal Bouchner, Pavel Matějček a já (Aleš Horák – Alf). V juniorech si podobně jako v absolutním pořadí přijel pjistit první místo Libor Karas jun., ovšem neměl to vůbec jednoduché. Na startu se objevilo hned šest juniorů. Nemohl chybět Kuba Šena, kluci Balounovi, Kája Jarošová a letos u nás poprvé startoval Šimon Martan. Ve dvoukolkách, největší favorit, Tomáš Šena dostal také velmi zajímavého soupeře a to Pepu Vacka, kterého doplnil i stavbyvedoucí Zdenda Neuwirth a čtveřici uzavírala Kája Jarošová. V seniorech to tentokrát bylo chudší, ale i od dvou statečných Ivana Smítku a Gandalfa Skoupého jsme viděli krásný sport.

Již od první Rz se ujal vedení Michal Bouchner a postupně si vytvořil značný náskok i přes problémy s volnoběžkou, kterou musel v průběhu soutěže měnit. Druhé místo jsem ze začátku držel já, ale náskok na další pozice byl minimální. Jen pro zajímavost téměř v každé Rz se ve dvou třech vteřinách sešla minimálně čtveřice jezdců. Poněkud opatrně začal Jirka Hadrava, který se až do páté Rz pohyboval kolem pátého místa. Následně přišel na problémy a nasadil správné obudí a začal útočit. Jeho ztráta na druhé místo byla pouze 6s a velmi rychle se ztenčovala. Na Jirky atak nezareagoval téměř nikdo a postupně se prokousal až na druhé místo. Trochu jsem stagnoval i já a po pádu na Rz šest jsem se postupně dostával z krize. Přece jen jsem nechtěl podlehnout Pavlovi a trochu jsem zabral a vyplatilo se. Zajímavě se to střídalo i dále. Petr Havlík se posouval ze čtvrtého na šesté a zpět. V každé Rztě se něco dělo a nejen na špičce.

Před poslední Rztou – PS bylo pořadí ještě otevřené a především třetí místo mohlo ještě měnit majitele. V sázce byly i prémiové body a ty se také počítají. Startovní pořadí se otáčelo a jelo se od desátého místa, které v té době okupoval nejrychlejší dvoukolkář Pepa Vacek a valil s trábíkem jak o život, ale nakonec se musel sklonit před Petrem Jarošem a klesl na jedenácté místo absolutně. Do desítky se tedy v poslední Rztě protlačil Petr. Neměl to také vůbec jednoduché. Nevyhnuly se ho také problémy s volnoběžkou a vyměňoval hned dvakrát. Deváté místo patřilo nejrychlejšímu seniorovi a to Ivanovi Smítkovi. Osmé místo i díky problémům s diferenciálem bylo pěkné pro Zdendu Klímu. Sedmé místo a s kolísajícími výsledky se prezentoval Pavel Skoupý, ale ještě to nebyl poslední závod a Pavka je místy kouzelník. Šesté místo a ne úplně spokojený byl Honza Brich. Páté místo bylo pro Petra Havlíka dobrým impulsem, že předělal model snad dobrým směrem. Pavel Matějček měl celý závod také velmi pěkně rozjetý a vyhraná Rz je tomu důkazem. Dostal se dokonce pod vteřinu na bednu, ale nakonec na třetí místo neposkočil a odvezl si pomyslnou bramboru.

„Konečně zase na bedně a ne pod ní“, tak to byla první myšlenka, když jsem protnul fotobuňku a bylo my nahlášeno zatím průběžné první místo (ještě za mnou startoval Jirka a Míša). Po posledním závodě MČR jsem si závod opravdu neskutečně užil a byl jsem rád, že jsem se přesvědčil, že umím zajet i ve velmi slušné konkurenci. Auto vydrželo a já kupodivu také. Druhé místo bylo pro Jirku Hadravu pojistkou k titulu. Neměl to jednoduché a to díky prvnímu a tentokrát nedostižnému Michalovi Bouchnerovi. Míša jel opravdu neskutečně a v klidu. Od první Rz si vytvářel náskok a i v PS získal zaslouženě tři body a i díky tomu se zařadil na listinu nejlépe postavených jezdců do boje o druhé místo absolutně.

 

V juniorech si titul taktéž potvrdil Libor Karas jun., který se letos loučí s juniory a přechází do bojů o příčky v absolutní klasifikaci. Druhé místo i přes problémy s modelem vyjel dravě jedoucí Šimon Martan. Šimon má podobný styl jako otec a nesleví ani na chvilku. Díky tomu je jeho jízda velmi atraktivní pro diváky. Třetí místo a skvělý výsledek pro Kubu Šenu. Kuba bude příští rok opět favoritem této kategorie a uvidíme kdo se mu postaví. Na čtvrtém místě dojel další z těch co budou příští rok bojovat o titul a to Péťa Baloun. Uvidíme co se vyklube z dravě jedoucího Míši Balouna. Míša bojoval celý den s Kájou a nakonec jí v posledním testu ujel a dojel si pro páté místo. Kája jela velmi pěkně a překvapila všechny jak se lepší.

Ve dvoukolkách se přijel podívat opět Pepa Vacek s přeplňovaným trábíkem a vytvořil horkou půdu. Pepa jel jak se čtyřkolkou a z kopce ještě rychleji. Jelikož podklad pro dvoukolky nebyl zrovna ideální a jak řekl Zdenda Neuwirth: „Co jsme dneska najeli, tak dvoukolky dvakrát tolik prohrabaly.“ A nebyl zřejmě daleko od pravdy. Pepa využil přednosti lehkého a rychlého modelu a proháněl silnější čtyřkolky. Pepu již po pár RZ přestal honit Tomáš Šena a dojel si v klidu pro druhé místo. Zdeněk se musel trochu rozjet po delší pauze a tak ze začátku do bojů nezasahoval. RZty přibývaly a i on velmi zrychloval. Proto mohl být s třetím místem spokojen. Kája jela hlavně s juniory a čtvrté místo v této kategorii jí slušelo.

 

Seniory opanoval Ivan Smítka a k druhému místu se protrápil Gandalf, který jel chvílemi s dvoukolkou.

 

V týmech si první místo odvezli kluci z Rc Club Vidov. Na druhém místě Five team a třetí byl tentokrát tým zastoupený pouze jedním jezdcem a to Michalem – Táborská MAFIE.

 

Závěrem mi nezbývá nic jiného než poděkovat všem co přijeli a zamakali na trati byla to paráda.  Nejlepší reklamou jsou spokojení jezdci a tak mi nezbývá než vás pozvat na poslední závod letošní sezóny.

 

PŘIJEĎTE NA MEGA SHOW NA ZÁVĚR

Zdoláme 7tisícovku

6_zalesi_2014 

6.Rc Rally Zálesí

Facebook