RC rally Tábor

Formule 1 – Kopecký CUP Blansko

kopecky

Opět jsem se podíval na Formule a tentokrát už jsem si opravdu užil „zkrácený“ závod….

 

Přihlášení a celková příprava proběhla značně chaoticky, ale nakonec jsem dostal požehnání od Věrči, abych jel. To znamenalo se roznodnout jestli se pokusit „doštelovat“ F104PRo (Tamku) nebo přeházet všechny věci do X1 (Xray). Jelikož jsem sice nechtěl X1čku trápit na asfaltu dostala i přesto přednost. Přeházení elektroniky, doštelování geometrie a ustavení serva zabralo nejvíc času, ale kolem deváté večer již auto vrčelo. Dál jsem do něj nechtěl moc šahat, přece jen to mělo být nastaveno, a je to Xray, tak to musí fungovat 🙂

V noci jsem hlídal počasí. Vyrazit na závody na velmi pěknou trať mě hodně lákalo. Sice třikrát pršelo, ale nakonec vypadalo, že by to mohlo být OK. Po příjezdu na dráhu se sice ještě nejezdilo a pořadatelský tým v čele s Panem Magdou vysušoval dráhu, ale už to vypadalo slibně.  Očekávání byla velká a i konkurence byla zajímavá. Hned ráno jsem šel okouknout co mám na své X1 jinak než špička v této kategorii a nebylo toho zas tak moc, tak jsem zatím čekal na první zmáčknutí plynu.

To přišlo krátce před devátou hodinou a hned prvních pár zatáček mě přesvědčilo o správném rozhodnutí. X1 i bez nějakého většího zásahu fungovala skvěle. Sice nezatáčela úplně dokonale, ale mohl jsem si dovolit jet agresivně, rychle a držela i v ještě relativně mokrých místech. Trochu jsem povolil diff a šlo se na věc.

Kvalifikace

Jelikož jsem ještě nestartoval, tak jsem měl nejhorší výchozí pozici na kvalifikace a musel jsem se v prvním kole protloukat dalšími šesti celkem rozvášněnými jezdci. To se mi asi po dvou kolek povedlo a zařadil jsem se za Jirku Grocha a přišlo další předjíždění o kolo a zase kličkovaná mezi pomalejšími jezdci. Není to nic jednoduchého a párkrát jsem se musel hodně uklidňovat. Ono není nic příjemného, když letíte na plnej plyn a z boku se vyřítí soupeř. I tyto manévry ovšem X1 zvládala skvěle a až na drobné problémy na rovince kde to najednou jede rychle všem jsem se bez úhony probil prvním kolem.

Do druhého kola jsem se rozhodl trochu něco změnit a šel jsem na geometrii záklonu a namazal jsem kola. Formulka fungovala opravdu dobře až do chvíle, než jsem přehřál přední kola. V tu chvíli to začalo opět trochu klouzat, ale bylo to celkem čitelné. V této rozjížďce jsem se držel na prvním místě a až v závěru jsem byl odcestován mimo trať a tím jsem se propadl na druhé. Ovšem zlepšení jak průměrného času, tak času na kolo bylo znatelné. Po této kvalifikaci jsem dostal dobrou radu na třetí kolo a to nekoukat na soupeře a neřešit pořadí. Přece jen se v kvalifikacích nezávodí s jezdci, ale s časem.

Lehké doladění a zamyšlení nad jízdou mi celkem pomohlo. Auto už fungovalo opravdu dobře a trať se začala ohřívat. To sice zase změnilo grip, ale mě to v tu chvíli nevadilo. Do rozjížďky si i Jirka Groch dal Rajdy (kola) a zatáhl. Nestačil jsem mu a raději jsem ho i pustil, abych nemařil čas jemu a soustředil jsem se sám na sebe. Dal jsem v této kvaldě i asi největší ránu a to v plné rychlosti, když se mi po cílové rovince objevil borec v zatáčce v závodní stopě napříč s formulí. Jelikož jsem stačil, již pouze začít brzdit, nabral jsem ho na lopatu a „podjel“. To už jsem trochu vybouchl, ale formule jela dál, tak jsem se nerozčiloval dlouho. Jirka zajel výborně a díky této poslední jízdě se zařadil po kvalifikacích dokonce na 4.místo.

Mě se nakonec povedlo poprvé postoupit z kvalifikací do Ačka. To ve mně vzbuzovalo opravdu dobrý pocit. Sice z 9.místa, ale v tu chvíli v kontaktu 7s s šesti jezdci a to byla opravdu dobrá výchozí pozice. Z naší slabší skupiny postoupil i vždy třetí Ondra Holčák, s kterým jsem byl v téměř všech rozjížďkách v jednom kole.

Finále

Řekl jsem si, že vyzkouším ještě předsazené zadní křídlo. Myšlenku jsem měl, ale raději jsem si to nechal posvětit od Jardy Valy (1.místo po kvalifikacích). Vysvětlil mi i další drobnosti co se týče nastavení a tak jsem si opravdu věřil, že by to mohlo být ještě lepší.

Pak začalo kapat, pršet a lejt. Hrůza sice ustala, ale než jsme vysušili trať, začalo znovu a intenzivněji. Konec závodu a konečné pořadí po kvalifikacích.

Trošku škoda, že jsem se nesvezl více, ale dovezl jsem si domů celou formuli a super pocit z nového auta.

Xray X1

Už v názvu je jasné :), že se bude jednat o opravdu precizně vyrobenou formuli, ale to je pozor Tamka F104 PRO také, tak jsem se celkem těšil co to semnou bude dělat. Po jízdách v Bosonohách jsem věděl, že kluků, s Xray nestačím, ale to nebylo jen o podvozku. Takže očekávání byla opravdu veliká. Nová baterie, přečasovaný regulátor a snad i konečně vyhovující převod byly další aspekty, které mi hodně pomohli, ale pojďme zpět k podvozku.

Michal Bouchner říkal, že je to nádhera a nejlépe by mu bylo na poličce. Celý podvozek je z nádherných materiálů. Firma Xray si na tom zakládá. Formule je velmi zranitelná a s tím k tomu konstrukce přistoupila. Onroudy jsou i přes snahu všech mi to vyvrátit značně kontaktní sport a to i v mém podání. Nikdo není neomylný a především předchozí podvozek si zažil své. Proto jsem uvítal pevné zavěšení předních kol štelovatelné přes „kostičky“, které se různě natáčejí. Práce to je celkem jednoduchá a efekt to plní stejný jako štelování pomocí spojovaček. Dále mě potěšil středový tlumič, který je stejný jako například u T3 a velmi mě překvapil boční tlumič. Ten jsem si chvilku musel osahat a funguje opravdu výborně. Ostatní věci jsou řešeny velmi jednoduše, ale účelně. Již v základu je podvozek téměř celý z karbonu, hliníku a plastových je opravdu poskromnu. Kuličkový diferenciál funguje velmi pěkně a ještě pro lepší chod je dobré použít keramické kuličky.

Jízda s formulí je velice příjemná čitelná a není to jak u předchozích podvozků, že by nenaznačila, že se něco chystá. Již v základu je model opravdu příjemný i pro řidiče. Nestalo se mi, že bych se někde přetočil (pouze ráno na mokru se muselo hodně opatrně), když jsem dostal smyk, měl jsem čas slevit nebo dát kontra. Na rovince držela parádně směr. Při brždění se chová také velmi klidně (pokud je dostatečný grip). V zatáčkách je přesná a i rychlé servo Savox 1252 jí vyhovuje. Motor jsem použil 17,5T X12 a regl mám SXX stock s časováním na hodnotě 3, takže výkonu na rozdávání.

Na závěr bych podotkl, že podvozek není zrovna nejlevnější, ale jízdní vlastnosti jsou opravdu odměnou za vynaložené peníze. Po prvních závodech jsem také nic nezmařil a to je další velké plus :).

Více info a i nějaké moje fotky ze zrdcadlovky najdete na masters.cz zde a video ze závodu zde.

Za F1 Alf 🙂

 

 

Facebook