RC rally Tábor

Je to vývoj nebo slepá ulička?

obr.4

Rok se s rokem sešel a je třeba provést bilanci mého pokusu. Loni jsem započal se stavbou nové koncepce rally auta, se kterou jste byli seznámeni zde. Základní platforma byla převzata z buginy Xray XB4´14 a doplněna díly z Xray T3 2012. Při pohledu na můj pokus se většině drala do vědomí myšlenka: „ Je to vývoj nebo slepá ulička?“. Během jednotlivých závodů, kterých jsem se zúčastnil, jsem postupně odstraňoval jak vlastní konstrukční chyby, tak jsem pronikal do pochopení současného názvosloví u regulace motoru (to mě dlouhou dobu trápilo). Nejprve jsem myslel, že průběhy nastavení plynu jsou různé exponenciální křivky vztažené k poloze plynové páky, ale nebylo tomu tak, jednalo se doslova o rozběhové rampy, které si žily vlastním naprogramovaným životem. Plynová páčka udávala pouze koncový bod, ve kterém se rozběh po rampě má zastavit. Ale tím jsem odbočil od svého konstrukčního počinu.

 

8.Rc Rally Zálesí

Teď se vrátím zpět k samotné konstrukci a postřehům, které jsem získal během testování. S těmi nejdůležitějšími si vás dovolím seznámit, aby jste si tím nemuseli procházet. Jak si jistě vzpomínáte, tak moje první verze byla osazena třemi diferenciály, je to sice super věc, ale na rally se moc nehodí. Středový diferenciál sice zlepšuje průjezd zatáčkou, ale na slalomovou jízdu je absolutně nevhodný. Způsob, jakým funguje, je následovný: při vjezdu do zatáčky je ještě nečinný, chvíli trvá než se rozpohybuje, to zapříčiní utaženější vjezd do první zatáčky (tak jak to znáte z klasické koncepce 4WD). Při průjezdu už začne diferovat a auto se stává klidnějším při výjezdu i když ho nakrmíte. Problém nastane při opětovném zatáčení do další zatáčky, jelikož je již středový diferenciál v pohybu dojde k situaci, že jste v následné zatáčce delší, než je třeba. Potřebné zklidnění středového diferenciálu (rovné úseky mezi zatáčkami) na našich tratích není dostatečné, proto se auto chová v každé zatáčce jinak než v předešlé, vždy podle toho jak se zklidnil středový diferenciál. A tak jsem se pokorně vrátil ke klasickému uspořádání.

 

XB4 2 in 1

Dalšího nešvaru, kterého jsem se dopustil, bylo samotné uložení spodních ramena a horních spojovaček. Nejprve jsem měl spojovačky hodně svažité ke středu šasí, což vyžadovalo kvalitní grip, jinak se to hrnulo. Nejinak tomu bylo s uchycením spodních ramen, jež jsem z důvodů použití delších poloos roztáhl. Středové uložení os ramen bylo zvětšeno o 1,4mm na rameno a tím jsem zhoršil rotaci šasí při nájezdu do zatáčky, efekt byl podobný předešlému – víc se to hrne. A do třetice, je to poměr délky horní spojovačky ku rameni, použil jsem poměr podle Xray T3 2012, efekt – víc se to hrne. Je to k nevíře, že se s tím dalo vůbec jet. 😀

T3 EWO´15

T3 EWO´15

A v poslední řadě bylo řízení, ne že by nefungovalo, ale vzhledem ke koncepci šasí vycházely spojovačky řízení poměrně dost krátké, což se projevovalo změnou sbíhavosti při propružení. S touto změnou se muselo počítat při základním setupu, což vyžadovalo určité omezení rejdů, aby zůstal prostor pro změnu při vyvěšení na vnitřním rejdovém kole. Některé změny jsem provedl již během sezony na svém prototypu, všechny jsem potom zakomponoval do dvou následně vzniklých mutací.

Již výše bylo naznačeno, že tento model vycházel z dvou konceptů – XB4 a T3 2012. A jak už to v životě chodí, tak jednou je to po mamince a jednou po tatínkovi. A tak letos vznikla T3 2012 s díly z XB4 a obráceně XB4 s díly z T3 2012 upravená tak, aby šasí splňovalo požadavek platformy onroad. Pro letošní rok bude připravena jedna upravená T3 a tři upravené XB4ky (možná přibude ještě čtvrtá). T3 a jedna XB4 již odcestovala na Moravu, se zbývajícími pojedu já a Medvěd.

 

Martin Vorlíček

A na závěr bych se vrátil k původní myšlence „Je to vývoj nebo slepá ulička“. V současné době mám signály, že se pracuje na přestavbách z ASSO a Duranga. Již loni se objevilo ASSO v kombinaci s T3 2012 v podání Máry Střihavky. Tak si myslím, že tento směr si určité příznivce našel. Svůj potencionál takové počiny mají, nejsou to šasí pro gramaře, váhy takovýchto vozů připravených k jízdě se pohybují na hranici 1800g a dozajista si i své místo ve startovním poli najdou.

Všechny odkazy pěkně pohromadě:

loňská stavba
http://worlusho.rajce.idnes.cz/Xray_2in1/

úprava T3 2012
http://worlusho.rajce.idnes.cz/T3_EWO_15/

letošní model upravy XB4
http://worlusho.rajce.idnes.cz/KAREL_XB-_rally/

 

                                                                                                                     Martin Vorlíček

Facebook