RC rally Tábor

Rozhovor s Petrem Havlíkem

Rozhovory se objavovlaly již na minulém webu a proč v nich nepokračovat. Takže začínáme Připoutejte se jedeme s Petrem Havlíkem…




Ahoj Peťo,

U tebe zřejmě po uplynulém víkendu panuje dobrá nálada? Vyhrát White dark rally není zrovna nic jednoduchého. Co bylo na této soutěži nejsložitější?

Samozřejmě že odpolední podmínky na rychlostce byly možná trochu na hranici sjízdnosti, ale to je přece rally. Vítězství na letošní White dakr rally je samozřejmě velmi cenné, ale nerad bych usnul na vavřínech. Začátek sezóny teprve přijde a rád by jsem na něj byl dobře připravený.

Ve finále si se octl s loňským teamovým kolegou Jirkou Hadravou. Zprvu vypadalo, že se na start vůbec nepostavíš co se stalo?

Bohužel se do řídící jednotky dostala vlhkost, což mělo za následek nepravidelný chod motoru a tak nebylo jisté, zda auto bude schopné absolvovat finálovou rozjížďku. Nakonec došlo na variantu letmého startu.

Finále, to ale nakonec bylo, se vším všudy. Nádherné průjezdy, odletující zmrazky? (voda) a i napínaví konec. Jak jsi ho viděl ty z pozice jezdce?

Já jsem měl celou jízdu téměř jasno, že na vítězství nedosáhnu. Vlivem problémů s regulací výkonu jsem během jízdy nemohl couvat, a z preventivních důvodů jsem ani nepoužil brzdy, jinak by se motor zastavil, což mělo značný vliv na styl jízdy. K tomu tak od poloviny druhého kola začalo auto ztrácet výkon. Vítězství pro mě bylo docela překvapením.

Ještě jednou gratulace, ale pojďme trošku jinam. Rozjela se sezóna a bude velice napínavá nejen v Táboře. Co tě letos čeká a kde se všude objevíš?

Pro letošní sezonu mám v plánu dva regionální šampionáty (Brno, Tábor) a pak samozřejmě Mistrovství republiky. Je v plánu i několik testovacích závodů, jejich program se ovšem prozatím ladí a pravděpodobně během sezony dozná i nějaké změny.

Na cíle je ještě brzo se ptát, ale i přes to se zeptám jak jsi se připravoval a s jakým očekáváním jdeš do sezóny 2012?

Na letošní sezonu je příprava v plném proudu, samozřejmě v rámci možností. Do sezony 2012 jdu s jednoznačným cílem a to je absolvovat všechny soutěžní závody s plným nasazením, což v uplynulých sezonách nebylo vždy pravidlem.

Teamová režie je letos asi jasná. MČR s Jirkou Hadravou, Brno s Petrem Pavlátem a u nás proti Jirkovi s Kubou Jerhotem. Nevzniká v teamu rivalita? Teď si ho dokonce porazil. Sice ne na klasických testech, ale i tak výhra se počítá.

Jirka je v pohodě, uvidíme jak to bude snášet Petr 🙂

Technika si vždy zaslouží po sezóně značnou údržbu a jistě proběhla i u tebe, ale bude něco nového na modelu Petra Havlíka?

Vývoj auta jde neustále dopředu a to jak podvozek, tak elektronika. Pro letošek je na podvozku sice málo změn, ale jsou i tak směrem k lepším časům a především ke spolehlivosti techniky. Elektronika je zatím ve fázi testování.

Závodů absolvuješ v letošním roce zřejmě velkou řádku, ale na který se vyloženě těšíš a kde si myslíš, že pro tebe budou ty nejtěsnější rozdíly?

Letos se vyloženě těším na celou sezonu a především na všechny soutěžní závody. Největším oříškem bude letos jistě Mikulašou.

Do našeho šampionátu se zařadila soutěž pod tvojí záštitou. Jak vidíš tuto výzvu?

Soutěž ve Vidově již zažila spoustu zajímavých sezón a to od vrcholu v podobě závodu Mistrovství republiky po zklamání pořadatelů v podobě vyřazení z regionálního šampionátu. Na každý závod se organizační tým snaží připravit pro závodníky nové úseky a je už pravidlem, že každý rok je nějaká novinka i v zázemí závodu. Letos tomu nebude jinak a tak mohu všechny závodníky pozvat na Vidovské závody.

Co ti popřát asi na závěr? No zřejmě, aby si často nakupoval v super marketech cestou domů ze závodů jahody a tím si to doma trochu vyžehlil. A dál? Hodně úspěchů a těsných výsledků v sezóně 2012.
Děkuji za přání do nové sezóny. I já přeji všem závodníkům, do nové sezóny hodně úspěchů a radosti ze závodění.

Facebook