RC rally Tábor

8. Mikula Rc Rally Show

8_mikulaPoslední závod letošní sezóny máme za sebou. Mikula show uzavřela sezónu důstojně, ale i zábavně.

 

8_mikula

 

Na start se postavilo 17 jezdců, kteří byli rozděleni do dvou skupin následovně – v první skupině byla kategorie 4wd slick, druhá kategorie 2wd + junior. Početnější byla kategorie druhá, která se v závěru ukázala i jako kategorie rychlejší, ale o tom až později. Asi vás všechny mohl zarazit název první kategorie. SLICK – byla pojmenována dle dohodnutých pneumatik, které nasadilo všech osm jezdců v této skupině. Na úplně hladkých gumách a na umělém povrchu kurtů byla tato kategorie hodně zajímavá.

 

 

V první skupině nechyběl mistr letošní sezóny Jirka Hadrava a ani více mistr „pražák“ Brich. Pneumatiky ovšem tuto kategorii velmi vyrovnaly a to se ukazovalo v téměř každé rozjížďce. V základní tabulce si nejlépe vedl Honza Brich a s přehledem vyhrál. Na druhé místo jsem se díky vyhrané rozjížďce s Jirkou vyhoupl já. Třetí byl Jirka a následoval ho Filip, Balšoja (Petr Strahal), Kuba Konecký, Ivan Smítka a Míra Lovčík. Míru v závěru postihly technické problémy a díky pohonu pouze jedné nápravy byl přeřazen do skupiny dva.

 

 

Skupinu dvě opět ovládl Honza Brich (startující dle možností v obou skupinách). Honza si postupně půjčoval a rozbíjel téměř všechny dvoukolky, které startovaly(Kubina,Pavky), ale pouze Gandalfova „stotřicítka“ vydržela nápor Honzova stylu a tu dokázal dovést až k vítězství ve skupině. Na druhém místě byli hned tři jezdci a to Pavel Skoupý, Tomáš Šena a Zdeněk Neuwirth. Tito tři měli shodný počet výher a i v minitabulce mezi sebou stejně bodů. Následovali Kuba Šena, Pepa Vacek, Kuba Strouhal, Gandalf a Míša Šenová.

 

 

Pochvala určitě patří všem, kteří opět připravili kvalitně svoje modely. Nevznikali téměř žádné prostoje a drobné technické problémy Kubina a Pavky (ve první skupině Míry Lovčíka) téměř nenarušili průběh závodu a za to všem moooc děkuji.

 

 

„Pavouk“ v obou skupinách byl velmi zajímavý. V první skupině díky přesunu Míry Lovčíka byl Honza Nasazen rovnou do druhého kola. Soupeřem mu měl být rychlejší z dvojice Jirka Hadrava a Kuba Konecký. Tam překvapivě vyhrál Kuba, který startoval s týmovou Fábii Alfa. Z dalších dvojic postoupil Filip a Alf. Následovali semifinálové rozjížďky, které se jeli již na dva vítězné duely. V první dvojici s přehledem dominoval Honza (vždy ovšem max o tři zatáčky). Já s Filipem jsme si nedarovali ani metr. V prvním kole jsem se rychle spokojil se svým náskokem, který Filip dokázal během pár zatáček vynulovat a cílová páska byla nakloněna na Fildovu stranu. V druhém kole Filip párkrát chyboval a já jsem již nechtěl nechat nic náhodě. Musela rozhodnout třetí jízda, kterou jsme dojížděli opět téměř bok po boku. Chyby se anulovali a cílová fotobuňka viděla první mojí Fábii.

 

 

V druhé skupině si suverén Honza vyšlápl na Míšu Šenovou a ta ač nerada vypadla. Míša ještě před prvním kolem ovšem absolvovala dvě kvalifikační jízdy. Nejdříve porazila Míru Lovčíka a následně na cílové pásce Gandalfa. Honzovi se postavil v dalším kole Tomáš Šena. Druhou dvojici tvořili po svých vyhraných duelech Pavka a Zdenda. V této skupině si v semifinále všichni nazuli piny a rychlost dvoukolek byla rázem mnohem větší než i v kategorii 4wd. Závod předního a zadního náhonu vyšla lépe pro náhon zadní. Tomáš v první rozjížďce sice značnou část vedl, ale následně přišla nervozita a dvě chyby ho stály bod. V druhé rundě už Honza dominoval. V druhé dvojici to vždy bylo o dvě tři zatáčky ve prospěch Pavky a Zdeněk se mohl připravovat o boj o třetí místo.

 

 

O třetí místo svedl parádní bitvu i Kuba Konecký s Filipem Strahalem. V první rundě 4wd vyhrál Filip díky větší rychlosti Favorita Cosworth v cílové rovince. V druhé jízdě měl Kuba již rozestup trošku větší. Finále 4wd taktéž opanoval Honza. V prvním kole jsem mu ještě stačil a rozdíl jedné zatáčky nebyl až tak markantní, ale v druhé ještě více zatáhl a s dostatečným náskokem si dovolil v závěru i pobavit diváky.

 

 

V druhém skupině o třetí místo si vyšlápl na zkušeného matadora dvoukolek Tomáše  Zdenda. Hned v první rozjížďce sebral o trochu více sil a se svým „Pegym 106“ vyhrál. I druhé kolo bylo velmi zajímavé a opět vyznělo o trochu lépe pro Zdendu. Ten překvapil nasazením nového vozu nejen Tomáše, ale i téměř všechny jezdce v kategorii 2wd a pokud mu technika vydrží, bude zřejmě útočit ještě výš než letos.

 

 

Finále v druhé skupině bylo v duchu týmového souboje ADAPTY.  Lépe vyšlo pomyslné dvojce týmu Pavkovi. Před startem byl donucen, aby vyměnil pneumatiky a sjednotil obudí s Honzou. Tomuto přání vyhověl, ale ani to nestačilo Honzovi, aby Pavla porazil. Atmosféra byla podobná jako v boji o třetí místo. Dvě tři zatáčky vždy ovšem nahrávali Pavlovi a jeho jízda byla krásná i na pohled. Fiat prostě letěl a nikomu se ho nepovedlo sestřelit.

 

 

Následné vyhlášení a korunování nejlepších bylo již pouze příjemným oceněním pro všechny jezdce, kteří opět takto náročnou soutěž absolvovali. Poděkování patří především řediteli závodu Zdendovi Neuwirthovi  za pěkné počasí a práci při přípravě nejen závodu a opět Věrče, která taktéž celé odpoledne mrzla a značila trať, abychom se takto hezky mohli svést. DÍKY !!!

Autor: Alf

Foto: Pepa Vacek

Facebook