RC rally Tábor

Rc Rally Světlá – report

7_svetlaLetošní sezónu již tradičně otevírala rally ve Světlé nad Sázavou a jak to dopadlo…

 

 

Předpovědi počasí strašily deštěm, sněhem a neskutečnou zimou. Opak sice nebyl pravdou, ale k extrémním podmínkám měl závod ještě daleko. Od rána poletovala sněhovoda a trošku foukalo, ale nesplavilo nás to a za to díky.

7_svetla

Již před startem se řada jezdců omluvila a počáteční strach z přeplnění startovní listiny se nepotvrdil. Na start se nakonec postavilo 37 jezdců. Nechyběla kompletní táborská špička včele s Jirkou Hadravou, kterou doplnila celá řada dalších špičkových jezdců. Za zmínku jistě stojí rodina Čejchanova, Viktor Trnka či Luboš Klinkáček a kluci z Polska.

 

Závod začal ve velmi vysokém tempu. Již v první Rztě se první desítka poskládala do bezmála 11 vteřin a tento trend pokračoval i dále. Nejlepší vstup do soutěže měl Petr Pavlát, který přivedl na tratě i svého tři a čtvrt roku starého syna Ayrtona a všem ukazoval, čeho by se měl synek držet. Za Petrem se již v začátku usadil Aleš Čejchan. Za těmito dvěma se zatím pozvolna rozjížděl Viktor Trnka. Viktor, ale již od poloviny soutěže, převzal vedení a budoval náskok před Alešem Čejchanem. Ten se v závěru tahal o desetinky právě s Petrem. Souboj vygradoval až v Power Stage a vyzněl lépe pro Petra.

 

Nejen o příčky nejvyšší to pěkně vřelo. O čtvrté místo se tahali Michal Bouchner a Pavel Matějček. Kluci měli mezi sebou také jeden z nejmenších rozestupů, ale lépe to dopadlo pro Michala. Páté místo pro Pavla, ale určitě neznamenalo zklamání. Pochvaloval si trať a i s autem byl zjevně spokojen.

Pojďme do kategorie nejmladších. Zde si suveréně počínali kluci Čejhanovi. Martin se dokonce vměstnal do první desítky na deváté místo a František se držel v polovině druhé desítky. Třetím v této kategorii byl Kuba Šena, který z počátku proháněl i svého otce. Na startu se v této kategorii objevilo i hodně nováčků v Rc Rally. Velmi pěkně si počínal při svém prvním startu Kuba Pospíšil a bylo vidět, že je do toho opravdu hodně „zažraný“. Překvapením asi pro všechny, ale byl malý Ayrton Alex Pavlát. Dokázal, že se s tímto sportem dá začít opravdu velmi brzy a nejel vůbec špatně. Držel se v trati a bez problémů absolvoval všechny rychlostní testy! Drž se kluku, jde ti to skvěle!

V seniorech si letos předplatil první místa Petr Pavlát a troufnu si tvrdit, že rychlejší senior v republice není. Za ním to, ale asi nebude vůbec špatné sledovat. Ivan Smítka měl v tomto závodě silného konkurenta ve Vlastíkovi Brentnerovi. Souboj taktéž gradoval a po posledním testu byl mezi těmito dvěma rozdíl pouhé 3,1s ve prospěch Vlastíka. Uvidíme kdo se příště přidá.

 

Dvoukolky si konečně ve Světlé podmanil Luboš Klinkáček. Sám si to neuvědomoval, ale byl to po dlouhé době dojetý závod právě zde ve Světlé. Za Lubošem se velmi krotil Peťa Havlík. Mokrá uklouzaná trať jeho zadokolce moc nesvědčila, ale pojal to zodpovědně. Nedělal přílišné smyky pro diváky, ale snažil se jet, jak jen to šlo nejčistěji, ale i tak je nádherný pohled na zadokolu při výjezdu ze zatáčky. Dvoukolku pro letošek zvolil i Petr Strahal a hned z toho bylo třetí místo.

V týmech si svůj start s novou Fábkou ozdobili vítězstvím kluci ze StraBo racingu (Michal Bouchner a Filip Strahal) před Rc Clubem Vidov (Pavel Matějček a Jirka Hadrava) a třetí vystoupali na stupně jezdci AYA Racing Teamu (Petr a Ayrton Pavlátovi).

 

Nezbývá než poděkovat pořadatelskému týmu kolem Vaška Balouna a těšit se na další podnik v půlce dubna již IIIIIIIII. Rc Rally Vidov.

 

Facebook