RC rally Tábor

Maturitní práce – Jan Brich počtvrté….

Honza Brich

Pneumatiky …

 

 

 

 8. Pneumatiky

Pneumatiky zajišťují styk automobilu s vozovkou. Přenášejí točivý moment na vozovku. Disk s pneumatikou nese hmotnost vozidla a přenáší veškeré síly, které působí na automobil. Jsou důležitým prvkem pro přenos jízdního komfortu a bezpečnosti jízdy. Kolo vozidla sestává z disku a pneumatiky.

1. Dezén pneumatiky2. Disk kola (Alu disk)3. Bočnice pneumatiky (údaje výrobce, směr otáčení, rok výroby, typ pneumatiky)

4. Díry pro uchycení na náboj

 obr.29

 

Obr.29 [12]

 

Plášť je hlavní část pneumatiky, jelikož zajišťuje styk s vozovkou. Skládá se přibližně z 80% pryže, 15% vláken a 3% připadnou ocelovým výztuhám.

obr.30Obr.30 Řez pneumatikou [13]
1. Bočnice2. Běhoun

3. Polyamidový nárazník

4,5. Ocelový nárazník a výplň

6,7. Vnitřní guma s patkou

8. Kostra

9. Výplň patky

10. Drát obvodového lana

 

Pneumatiky se dělí do několika skupin dle ročního období a využití. Základním rozdělením je obutí do zimy a léta, přičemž hlavní rozdíly jsou ve směsi použité gumy a vzorku pláště. Pokud by se zimní pneumatiky používaly v létě, automobil by ztrácel své bezpečné jízdní vlastnosti, docházelo by k prodloužení brzdné dráhy a většímu opotřebení pneumatik. Vyrábějí se i takzvané celoroční pneumatiky, ale ty jsou doporučovány do měst, kde nehrozí špatné povětrnostní podmínky tak jako v horských podmínkách.                                                                                                Pro speciální případy jako jsou závodní akce, byly vyvinuty pneumatiky slick, rally pneumatiky (na šotolinu) a pneumatiky s hřeby pro závody na zledovatělém či zasněženém povrchu.

Na opotřebení má vliv špatné nahuštění pneumatik, špatná geometrie náprav vozu, kdy se pneumatika sjíždí nerovnoměrně a často i vadný tlumič automobilu, který nezaručuje styk pneumatiky s vozovkou a dochází taktéž ke sjíždění vzorku.

 1. Přehuštěná pneumatika2. Podhuštěná pneumatika3. Vadné tlumiče

4. Špatná geometrie vozu

5. Prudké brždění

 obr.31

Obr.31[14]

 

9. Pneumatiky na modelech 1:10

Pneumatiky jsou stejně tak, jako u dospělých vozidel nepostradatelnou součástí modelu. Zprostředkovávají kontakt auta s povrchem a přenášejí vzniklé síly. Díky pneumatikám se dokáže model uvést do pohybu, zastavit, či bezpečně projet zatáčkou. Stejně tak v reálném světě i na naše modely existuje veliké množství pneumatik.

Oproti pneumatikám, které se používají u velkých automobilů, má plášť jednodušší konstrukci, který je tvořen pouze gumovým výliskem, bez použití ocelové výztuhy případně jiných vláken. Pláště nejsou huštěny vzduchem, ale uvnitř je pouze pěnová vložka, která dá pneumatice potřebný tvar. Pěnové vložky mají mnoho tvrdostí a tvarů. Nejčastěji se však používají vložky dodávané výrobcem přímo v sadě s pláštěm.

 

1. Plastový disk2. Pneumatika3. Molitanová vložka

4. Pěnové vložky

 obr.32 

Obr.32

 

Prvkem, který je pro model neméně podstatným, je disk. Používají se plastové disky, které jsou u dražších produktů doplněny skelným vláknem. Disky jsou vyráběné v široké škále, dle požadavků zákazníka. V případě že zákazník požaduje užší rozchod kol, vybere si disk s tzv. 0mm offsetem.

Jedním z testovaných prvků praktické části bude změna pneumatik a jejich následné chování na stejném povrchu. Nyní si představíme jednotlivé skupiny pneumatik, především podle dezénu pláště a jeho následného využití v praxi.

9.1 Asfaltové pneumatiky

Testování bude probíhat na závodním podvozku, proto je dezén pneumatik velmi odlišný od sériového vzorku používaného na běžném automobilu silničního provozu. Pneumatiky jsou používané především pro čistý asfaltový povrch. Pneumatiku na pravé straně lze použít i pro mírně znečištěné povrchy.

obr.33     

Obr.33

1. Pneumatika slick s hladkým běhounem 2. Pneumatika Pirelli určená pro asfaltové či mírně znečištěné povrchy.

 

9.2 Šotolinové pneumatiky

Šotolinová pneumatika ARP Rally Block se řadí mezi nejuniverzálnější pneumatiky na trhu. Jejich výhodou je poměr tvrdost směsi a jejich výdrž. Prozlepšení jízdních vlastností je možnost prořezávání dezénu do tvarů požadovaných uživatelem. Na obrázku jsou vyobrazeny dva typy nejpoužívanějších prořezávaní, vpravo ARP Rally Block vystřiháván do asymetrické podoby (vnitřní (levá) strana zajišťuje trakci pro pohyb kupředu, vnější (pravá) strana zajišťuje trakci v zatáčkách). V závodech RC rally se nejčastěji používá na smíšených tratích, kdy se v závodě střídají různé povrchy.

obr.34

 Obr.34

 

9.3 Sněhové závodní pneumatiky

Pneumatika Ripmax se vyznačuje velmi měkkou směsí a vzorkem, který trpí rychlým opotřebením. Nejčastěji se používají na ledu, či sněhu, kde díky špuntíkům mají výbornou trakci. Často se používají i na šotolinových tratích, kde je velké množství volné šotoliny. Nevhodné jsou svým vzorkem na asfalt, kde dochází k velkému opotřebení a špatným jízdním vlastnostem.

obr.35

Obr.35

V dalším článku něco málo k nastovování…

Facebook